Ieraksts šķita noderīgs? Dalies ar to savos sociālajos tīklos. Lai dalītos, izvēlies sev ērtāko sociālo tīklu platformu.

2020. GADA KĀZU TENDENCE – ILGTSPĒJĪBA

2020. GADA KĀZU TENDENCE – ILGTSPĒJĪBA

2020. gada kāzu tendence ir ilgtspējīga domāšana, ne tikai ikdienā, bet arī kāzās, kas ir viens no šī gada aktuālākajiem kāzu trendiem. Tas nozīmē, ka pāri arvien vairāk piedomās pie tā, lai kāzās radītu pēc iespējas mazāk atkritumus un atstātu salīdzinoši mazāku ietekmi uz dabu. LĪGAVĀM meklē atbildi uz jautājumu, kādus soļus varam veikt, lai veicinātu ilgtspējību.

Mainās arī papīrlietu kāzu tendence

Tie var būt salīdzinoši mazi soļi, kas var radīt ilgtspējību, piemēram, jaunu laulības gredzenu vietā izkausēt ģimenē atstātos laulības gredzenus. Vai dzimtas īpašumā esošo zeltu. Ik gadu pasaulē tiek nocirsti miljoniem koku dažādu papīrlietu izgatavošanai, un jāsaka, ka kāzu papīrlietas ir sastāvdaļa, bez kuras nav iedomājama kāzu industrija.

Foto: GATIS LOČMELIS / www.gatislocmelis.com / Kāzu pakalpojumu sniedzēji

Lai gan aizvien jaunie pāri visbiežāk vēlas savus kāzu ielūgumus izgatavot un nodot tieši papīra formā, tomēr pastāv dažādas citas alternatīvas:

  • Pirmkārt, protams, nosūtot ielūgumus elektroniskā veidā.
  • Ja tas tomēr šķiet pārāk bezpersoniski, tad ielūgumus var izgatavot no dažādiem pārstrādāmajiem materiāliem.
  • Jaunie pāri visā pasaulē aizvien biežāk meklē vidusceļu, piemēram, ielūgumus izgatavojot no papīra, bet “save the date” jeb rezervē kāzu datumu kartītes nosūtot elektroniski.
  • Tāpat aizvien biežāk kāzu ielūgumiem vairs netiek pievienotas informācijas kartītes. Visa papildus informācija par ierašanos un citiem aspektiem nosūtīta elektroniskā formātā.
Foto: GATIS LOČMELIS / www.gatislocmelis.com / Kāzu pakalpojumu sniedzēji

Kāzu tendence – ziedi tikai dekorācijās

Ziedi ir vēl viena sastāvdaļa, bez kuras nav iedomājama kāzu diena. Lai gan maldīgi var šķist, ka ziedi tāpat pārstrādājas un papildus atkritumi netiks saražoti, tomēr tā nebūt nav. Ne visi ziedi ir bioloģiski audzēti. Daudzas fermas, kurās tiek audzēti ziedi, izmanto neskaitāmi daudz ķimikāliju, kas veicina, ka tiem netuvojas dažādi insekti, bet nereti var izraisīt dažādas veselības problēmas šo audzētavu strādniekiem. Ja jaunajam pārim ir svarīga ilgtspējība, bet patīk ziedi, tas nebūt nenozīmē, ka savās kāzās būs jāpaliek bez tiem.

Foto: KRISTA MASAĻSKA / www.kristamasalska.lv / Kāzu pakalpojumu sniedzēji
  • Pirmkārt, pāris var izvēlēties vietējos ziedus, kas audzēti dabiskos apstākļos.
  • Ja tādas iespējas nav, tad var izpētīt un pasūtīt ziedus no audzētājiem, kas neapstrādā ziedus ar ķimikālijām.
  • Videi daudz draudzīgāk būs arī, ja dekorācijām izvēlēsieties ziedus puķupodos, ko pēc kāzām var nogādāt mājās, izdalīt viesiem un iestādīt zemē. Šādu opciju izvēlējās arī aktieru pāris Ieva Florence-Vīksne un Oskars Florencs-Vīksne, kas apprecējās pagājušā vasarā.

Ja kāzu dekorācijas bez ziediem nereti nav iedomājamas, tad ziedi kā apsveikums no viesiem pēdējo gadu laikā gan ir zaudējis savu aktualitāti.

Jaunie pāri aizvien biežāk saprot, ka dāvinātajiem ziediem kāzu dienā jebkurā gadījumā netiek pievērsta pienācīga uzmanība, un tie salīdzinoši drīz nonāks atkritumos, tādēļ kāzu ielūgumos norāda, ka ziedu vietā vēlas saņemt grāmatu, vīnu vai kādu citu alternatīvu. Ja jaunais pāris tomēr vēlas ziedus, tad lieliska alternatīva būs istabas augi podos.

Foto: GATIS LOČMELIS / www.gatislocmelis.com / Kāzu pakalpojumu sniedzēji

Izvēlēties tuvumā esošus ēdinātājus

Labs ēdiens ir viena no svarīgākajām kāzu svinību sastāvdaļām, un, pievēršot uzmanību zaļākam dzīvesveidam, nebūt nenozīmē, ka jāziedo garša.

Kāzu tendence šobrīd ir arī maltītē izmantot vietējo zemnieku audzēto pārtiku un bioloģiski audzētu pārtiku, kam uzticaties vai sadarboties ar uzņēmējiem, kas arī piedomā pie ilgtspējības. Ko tas pratiski nozīmē? To, ka, ja kāzas notiek, piemēram, Kurzemē, tad ēdināšanu un kāzu kūku var pasūtīt no konkrētās apkārtnes uzņēmējiem, nevis, piemēram, lūgsiet piegādāt visu no Rīgas, kas radītu ne tikai papildus transporta izmaksas, bet arī atstātu nopietnāku iespaidu uz dabu.

Foto: GATIS LOČMELIS / www.gatislocmelis.com / Kāzu pakalpojumu sniedzēji

2020. gada kāzu tendence – dabai draudzīga līgavas kleita

Pirmā lieta, kas daudzām līgavām nāk prātā, dzirdot par dabai draudzīgu kāzu kleitas izvēli, ir pāršūt un vilkt mantojumā atstāto mammas kleitu. Tomēr tā nav vienīgā opcija. Kleitu var uzšūt no jauna, izmantojot mājās esošos audumus, iegādāties kādā vintage veikalā un pāršūt, kā arī, protams, noīrēt. Tas būs ne tika lētāk, kā iegādāties pavisam jaunu kleitu, bet arī ilgtspējīgāk.

Foto: GATIS LOČMELIS / www.gatislocmelis.com / Kāzu pakalpojumu sniedzēji
FOTO: KRISTA MASAĻSKA, GATIS LOČMELIS

Raksta autore: LIENE PĀLĒNA

Citi Raksti