Svētki nav iedomājami bez kopīgas ēdienu baudīšanas. No vieglām uzkodām piknikā līdz vairāku kārtu vakariņām restorānā - maltītes formāts var būt visdažādākais, taču tas lielā mērā noteiks, kāds būs kāzu scenārijs un atmosfēra, jo ēdiens ir viens no centrālajiem elementiem svinībās. Tieši tādēļ ir vērts ieguldīt nedaudz vairāk laika un rūpīgi apdomāt, kāda veida ēdienus un dzērienus vēlaties pasniegt, kā maltīti padarīt personisku un īpašu.
Svētkos ēdiens ir kas vairāk nekā tikai viena no dzīvībai būtiskajām nepieciešamībām. Arī ikdienā reti uz ēdienu lūkojamies tikai kā uz uzturvielām. Svētkos īpaši izceļas ēdiena simboliskā un kulturālā nozīme, piemēram, pasniedzot veselīgu ēdienu, izrādām savas rūpes par viesiem, klājot bagātīgu galdu, parādām savu nesavtību.
Caur to, kādus ēdienus izvēlamies likt galdā, varam parādīt savu dzīvesveidu. Ēdiens nereti ir apvīts dažādām tradīcijām un caur tām iespējams iepazīstināt ar kultūru, piemēram, kāzu ārzemju viesus. Var ļauties nostaļģijai un kāzu ēdienkartē iekļaut kādu no bērnības garšām. Ēdienam nav jābūt sarežģītam, jo svarīgs ir konteksts, kurā konkrētais ēdiens tiek pasniegts. Pareizā situācijā pasniegts, skaisti noformēts, vienkāršs un visiem pazīstams ēdiens nodos daudz dziļāku un patiesāku vēstījumu nekā kāda neko nevēstoša eksotiska delikatese.
Teju vai pašsaprotami kļuvis tas, ka, rīkojot kāzas, ir jādomā arī par to, lai tās būtu iespējami ekoloģiskas, nenodarītu kaitējumu videi. Viena no plašākajām pozīcijām kāzās ir ēdiens, tādēļ noteikti ir jādomā par to, kā maltīti padarīt pēc iespējas videi draudzīgāku. Galvenais ieteikums ir izvēlēties vietējos produktus. Taču tas nebūt nenozīmē, ka jāpieturas pie tradicionālās virtuves un nav iespējams eksperimentēt. Tā ir iespēja uz vietējiem produktiem palūkoties no jauna un radīt negaidītas un svaigas garšu kombinācijas. Turklāt tas neattiecas tikai uz ēdieniem.
Dzērienu darītavā Barvedis top kvalitatīvi bezalkoholiskie dzērieni no Latvijā iegūtām dabīgām izejvielām. Pazīstamās un ierastās garšas tiek apvienotas negaidītās kombinācijās, tā, piemēram, atspirdzinošais dzēriens Saulgriezis radīts no ābolu, dzērveņu un gurķu sulām, kam pievienots arī rabarberu sīrups. Ierasti bezalkoholiskie dzērieni svētkos ir dažādas dabīgās limonādes un sulas, taču Barvedis piedāvā daudzveidīgākas garšas. Piemēram, dzēriens Rītausma gatavots no mieža iesala, ābolu un dzērveņu sulām, turklāt tā ražošanas process aizgūts no alus brūvēšanas. Svētki domāti tam, lai sev neko neliegtu, taču dažkārt tomēr nāk par labu ierobežot uzņemto cukura daudzumu arī svinībās, tādēļ līdzsvaram var pasniegt dzērienu Skābene, kura sastāvā ir tikai nepilni trīs grami cukura. Tas gatavots no cidoniju un rabarberu sulām, timiāna un rozmarīna, turklāt to var lietot arī kā sastāvdaļu kokteiļos.
Kā ēdienkartes bāzi izvēloties vietējos produktus, būsiet informēti un droši par to izcelsmi. Turklāt tie paaugstinās arī ēdiena kvalitāti, jo būs svaigi un nebūs ilgu laiku pavadījuši transportā. Taču vienmēr var iet arī soli tālāk un pieturēties pie augu valsts produktiem un pasniegt, piemēram, vegāniskus ēdienus. Piedāvājums tikai paplašinās un nav jābūt rūdītam vegānam, lai atrastu informāciju, ēdinātājus un sastādītu vegānisku kāzu ēdienkarti. Tas nekas, ja ikdienā esat, piemēram, veģetārieši, nevis vegāni, uz dienu pamēģināt ko jaunu - tas būs piedzīvojums gan jums, gan viesiem.
Protams, tas, cik baudāma būs šī pieredze, atkarīgs no ēdienu kvalitātes un garšas, tādēļ nenāk par sliktu iepriekš veikt degustācijas. Turklāt kāzu mielastā var iekļaut dažādu veidu ēdienus, piemēram, pamatēdieni var būt veģetāri, taču kūka - vegāniska. Brīnumainas vegāniskas kūkas bez olām, piena produktiem un kviešiem gatavo Vegacakes. šīs kūkas nav kompromiss ne garšas, ne izskata ziņā. Vegacakes piedāvājumā ir visdažādāko garšu kombināciju kūkas un citi izsmalcināti gardumi. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka tās ir gaumīgi un prasmīgi dekorētas. Kāzu kūka ir viens no centrālajiem svinību elementiem, tādēļ tajā nevar būt nepilnību. Lai visu nogaršotu un atrastu īsto garšu savai svētku kūkai, Vegacakes iespējams līdz 30. martam par izdevīgāku cenu pasūtīt īpašo degustācijas komplektu.
Kulinārais baudījums nav jātaupa kāzu dienai un ar ēdienu saistītas aktivitātes var iekļaut arī pirmskāzu pasākumos. Gardam ēdienam ir vēl lielāka vērtība, ja tas gatavots kopā. Arī tad, ja pavārmāksla nav stiprā puse, nevajag atteikties no kopīgas gardumu pagatavošanas, jo Gastronomijas Institūtā pieejamas dažādas meistarklases profesionāļa vadībā. Meistarklasē gūsiet gatavošanas prieku, neriskējot ar to, ka kaut kas var neizdoties. Var izvēlēties savai gaumei atbilstošāko - no dažādu kūku, eklēru, zefīru un citu gardumu līdz pat kruasānu un maizes cepšanas meistarklasēm. Gastronomijas institūts ir izcila vieta vecmeitu ballītēm, jo tā ne tikai izklaidēsieties, bet arī apgūsiet ko jaunu un, iespējams, atklāsi savu kulināro talantu, kas noderēs arī laulības dzīvē.
Tendences ir pārejošas, taču nemainīga vērtība ir kvalitatīvs, vienkāršs un veselīgs ēdiens. šādi savu piedāvājumu raksturo pusdienotava Jāņoga, kura piedāvā arī izbraukuma ēdināšanas pakalpojumus. Galu galā, ēdienam jāsagādā prieks un bauda, un tas visbiežāk izdodas pazīstamām un saprotamām garšām. Taču tas nebūt nenozīmē, ka šāds ēdiens ir garlaicīgs. Jāņoga ir izkopusi mākslu mums visiem saprotamo pasniegt daudzveidīgi un sagādāt nelielu pārsteigumu šķietami ierastajā. Runājot par tradīcijām, kāzas nav iedomājamas bez bezalkoholiskiem vai alkoholiskiem dzirkstošiem dzērieniem, tādēļ Jāņoga piedāvā tam īpašu šampanieša sienu, kas ļaus dzērienus pasniegt citādi, nekā ierasts.