Ieraksts šķita noderīgs? Dalies ar to savos sociālajos tīklos. Lai dalītos, izvēlies sev ērtāko sociālo tīklu platformu.

Kāzu maltīte – no pirmajām garšām līdz desertam

Kāzu maltīte – no pirmajām garšām līdz desertam

Svētku maltīte kāzās – tas ir kas krietni vairāk par palutinātām garšu kārpiņām un pamielotām acīm ar uzkodu, ēdienu un dzērienu vizuālo estētiku. Tas ir pirmais cienasts, ko pasniedzat saviem viesiem kā laulāts pāris. Sākot no uzkodu izvēles līdz pat kāzu kūkai, ēdiens kāzās ir viens no būtiskākajiem aspektiem, lai jūs paši un ikviens viesis justos komfortabli un aprūpēti.

Lai kāzu mielasta izvēle izdotos uz visiem simts procentiem, svarīgi laikus izvēlēties gan ēdinātājus, gan izlemt ēdiena pasniegšanas formātu, un noskaidrot viesu uztura ierobežojumus – diētas un alerģijas.

Kad sākt domāt par ēdienkarti?

Ideāli – tiklīdz ir zināms kāzu datums un vieta jeb vismaz 6 līdz 9 mēnešus iepriekš. Daudzi populāri ēdinātāji tiek rezervēti gadu iepriekš, it īpaši vasaras sezonā, tādēļ šis ir tas svinību aspekts, ko ieteicams sakārtot jo laicīgāk, jo labāk.

Katram pārim var būt sava vīzija par piemērotāko ēdienkarti kāzu svinībām – vienojieties par galvenajiem aspektiem jau mājās, plānojot kāzas, lai ar pakalpojumu sniedzējiem – ēdinātājiem, varat izrunāt visus neskaidros jautājumus un jautāt pēc ieteikumiem.

Kāzu fotogrāfs: BAKASPHOTOS PHOTOGRAPHY

Populārākie kāzu ēdienu formāti

Nav vairs tie laiki, kad neatņemama kāzu svinību sastāvdaļa bija gari, kopīgi galdi. Svinību maltītes formāti var būt visdažādākie – sākot no elegantām trīs kārtu vakariņām līdz zviedru tipa bufetes galdam un pat ēdienu busiņiem kāzu ballītei dārzā. Svarīgākais ir izvēlēties to, kas vislabāk atbilst jūsu kāzu stilam, budžetam un viesu komforta līmenim. Un tieši tāpat, kā ar jebkuru citu kāzu pozīciju, – jo esat autentiskāki, jo labāk.

Zviedru galds

Šis formāts kļūst arvien populārāks, pateicoties brīvības sajūtai un daudzveidībai. Viesi paši izvēlas ēdienus no piedāvājuma, kas ir jau uzklāts uz galda, un var paēst sev vēlamā laikā un apjomā.

Priekšrocības:

  • Daudzveidīga ēdienu izvēle
  • Ērtāk pielāgot uztura ierobežojumiem
  • Samazina nepieciešamību pēc lielas apkalpojošās komandas

Mīnusi:

  • Viesiem jāceļas no galda (nav ērti vecākiem cilvēkiem)
  • Dažkārt veidojas rindas
  • Mazāk eleganti nekā servēta maltīte

Ieteikums: iekārtojiet vairākus servēšanas punktus, lai viesiem nenāktos stāvēt rindā.

Kāzu banketi: MOONBAR CATERING

Galdiņi ar apkalpošanu

Tradicionālākais un izsmalcinātākais variants – maltīte vairākās kārtās kā restorānā.

Priekšrocības:

  • Augsts servisa līmenis
  • Viesi tiek apkalpoti
  • Eleganti

Mīnusi:

  • Dārgāks formāts (apkalpošanas izmaksas)
  • Grūtāk pielāgoties katra viesa vēlmēm
  • Nepieciešama precīza viesu skaita apstiprināšana

Padoms: izvēlieties 2-3 galvenos ēdienus, kurus viesi var izvēlēties iepriekš.

Kāzu banketi: MOONBAR CATERING

Ēdiena busiņi

Pārvietojamie ēdienu busiņi kļūst par stilīgu izvēli īpaši brīvākos kāzu formātos. Burgeri, suši, vegāniskas uzkodas – perfekta izvēle brīva stila ballītei vēlās vakara stundās.

Priekšrocības:

  • Moderns, stilīgs risinājums
  • Lieliska iespēja viesiem socializēties
  • Brīva gaisotne un nav piesaistes laikam

Mīnusi:

  • Atkarīgs no laikapstākļiem
  • Nepieciešama laba organizācija, lai nerastos rindas
  • Grūtāk pielāgoties diētām

Foto: PINTEREST

Viesu uztura ierobežojumi

Katrs viesis ir svarīgs, tāpat – viņu labsajūta. Plānojot ēdienkarti, ir vairāk kā būtiski pievērst uzmanību viesu diētām – nepanesībām, alerģijām, vegānām izvēlēm, bērnu ēdienkartes specifikai, kas ir būtiskas viesu veselībā.

Kas jāņem vērā:

  • Informējiet ēdinātājus par īpašām uztura nepieciešamībām jau pirmajā sarunā.
  • Nodrošiniet vismaz vienu veģetāru vai vegānu alternatīvu katrai pozīcijai standarta ēdienkartē.
  • Pieprasiet īpašu apzīmējumu uz galdiņiem vai ēdienkartēs, piemēram, “vegāns”, “bezglutēna” u.c.

Ja jūsu viesu vidū ir bērni, vērts aptaujāt vecākus par specifiku viņu ēdienkartēs. Bērnu izvēles krasi atšķiras no tā, kas šķiet gards pieaugušajiem.

Padomi bērnu ēdienkartei:

  • Izvēlieties vienkāršus, pazīstamus ēdienus.
  • Pievienojiet jautrus desertus – piemēram, mini virtulīšus, augļu kociņus un krāsainus mafinus.
  • Nodrošiniet bērnu stūrīti, kur viņi var mieloties brīvākā atmosfērā.

Kā jautāt viesiem par alerģijām?

Labākais veids – jau ielūgumā vai RSVP formā. Vienkāršs jautājums: “Vai jums ir kādi uztura ierobežojumi vai alerģijas, ko mums būtu jāzina?” ir veikls risinājums, kā sakārtot kāzu ēdienkarti, kas būs piemērota ikvienam viesim. Atcerieties, ka pat nelielas alerģijas (piemēram, pret riekstiem vai laktozi) var izraisīt nopietnas reakcijas. Informāciju par viesu alerģijām un nepanesībām nododiet ēdinātājam un arī apkalpojošajam personālam.

Kāzu banketi: MOONBAR CATERING

Dzērieni kāzās

Kāzu dzērieni ir daudz vairāk nekā šampanietis vai vīns brīžos, kad jāteic tosts. Tie papildina ēdienus, izceļ to garšas un palīdz radīt noskaņu. Laba dzērienu izvēle spēj paaugstināt vispārējo kāzu maltītes gastronomiskās baudas līmeni. Mūsdienu kāzu tendence ir tās svinēt ar ierobežotu alkohola daudzumu vai vispār bez reibinošajiem dzērieniem, ko palīdz realizēt arī nu jau plašā izvēle gan ar alkohola aizstājējiem, gan aizraujošiem dzirkstošiem dzērieniem, kombuču un pievilcīgi noformētiem bezalkoholiskiem kokteiļiem.

Kāzu banketi: MOONBAR CATERING

Deserti un kūkas

Mūsdienu desertu iespējas ir bezgalīgas un aizraujošas kā garšās, tā vizuālajā estētikā – no klasiskām daudzstāvu kūkām līdz mazām, personalizētām uzkodām. Kāzu profesionāļu ieteikums, kas noteiks arī kāzu scenārija virzību – kāzu kūku pasniegt uzreiz pēc ceremonijas. Ja kādreiz kūka bija vēla vakara karaliene, tad tagad tā bieži vien ir pats pirmais cienasts, jo pēcceremonijas mirklis ir tieši tas, kad saspringtākās emocijas atlaistas, kāzu atmosfērā ienāk patiess un atbrīvots prieks, un pēc emocionālā saspringuma viesi būs laimīgi notiesāt gardu kūkas gabaliņu, ko varēs no sirds novērtēt. Savukārt vēla vakara stunda ir tā, kad viesus piemeklējis sagurums un baudīts gana daudz, lai kūku vairs nespētu celt pienācīgā godā.

Arīdzan kāzu garšu saldākajā zonā ienāk autentiskums – ir pāri, kas kūku nevēlas vispār, un to aizstāj ar saldumu un desertu galdu, kurā var izpausties no sirds patikas – sākot no mini tiramisu desertiem un makarūnu torņiem līdz panna cotta un virtuļiem.

Kāzu fotogrāfs: BAKASPHOTOS PHOTOGRAPHY

Piesaistiet profesionāļus

Kad tuvojas tavi svētki, un tik ļoti gribētos, lai par gardām uzkodām un siltām vakariņām vai nesteidzīgu branču parūpētos kāds cits… Kāds, kam tas padodas, sagādā prieku un gandarījumu, un uz svētku galda izskatās tik vilinoši, ka nav iespējams atturēties, nepagaršojot to visu. Palutiniet sevi un ļaujieties svētku gaidīšanas burvībai bez raizēm, jo Moonbar Catering parūpēsies par jūsu svētku maltīti kā kāzu svinībās, tā dzimšanas dienās, korporatīvajos pasākumos un izbraukuma tirdzniecībā. Ieskatieties un pasūtiet gardu maltīti savā pasākumā sev un saviem tuvākajiem, kā arī pilna servisa bāra pakalpojumu: https://ligavam.lv/kazam/kazu-banketi/moonbar-catering!

Raksta autore: Ieva Simanoviča

Citi Raksti