Svētku maltīte kāzās – tas ir kas krietni vairāk par palutinātām garšu kārpiņām un pamielotām acīm ar uzkodu, ēdienu un dzērienu vizuālo estētiku. Tas ir pirmais cienasts, ko pasniedzat saviem viesiem kā laulāts pāris. Sākot no uzkodu izvēles līdz pat kāzu kūkai, ēdiens kāzās ir viens no būtiskākajiem aspektiem, lai jūs paši un ikviens viesis justos komfortabli un aprūpēti.
Lai kāzu mielasta izvēle izdotos uz visiem simts procentiem, svarīgi laikus izvēlēties gan ēdinātājus, gan izlemt ēdiena pasniegšanas formātu, un noskaidrot viesu uztura ierobežojumus – diētas un alerģijas.
Ideāli – tiklīdz ir zināms kāzu datums un vieta jeb vismaz 6 līdz 9 mēnešus iepriekš. Daudzi populāri ēdinātāji tiek rezervēti gadu iepriekš, it īpaši vasaras sezonā, tādēļ šis ir tas svinību aspekts, ko ieteicams sakārtot jo laicīgāk, jo labāk.
Katram pārim var būt sava vīzija par piemērotāko ēdienkarti kāzu svinībām – vienojieties par galvenajiem aspektiem jau mājās, plānojot kāzas, lai ar pakalpojumu sniedzējiem – ēdinātājiem, varat izrunāt visus neskaidros jautājumus un jautāt pēc ieteikumiem.
Nav vairs tie laiki, kad neatņemama kāzu svinību sastāvdaļa bija gari, kopīgi galdi. Svinību maltītes formāti var būt visdažādākie – sākot no elegantām trīs kārtu vakariņām līdz zviedru tipa bufetes galdam un pat ēdienu busiņiem kāzu ballītei dārzā. Svarīgākais ir izvēlēties to, kas vislabāk atbilst jūsu kāzu stilam, budžetam un viesu komforta līmenim. Un tieši tāpat, kā ar jebkuru citu kāzu pozīciju, – jo esat autentiskāki, jo labāk.
Šis formāts kļūst arvien populārāks, pateicoties brīvības sajūtai un daudzveidībai. Viesi paši izvēlas ēdienus no piedāvājuma, kas ir jau uzklāts uz galda, un var paēst sev vēlamā laikā un apjomā.
Priekšrocības:
Mīnusi:
Ieteikums: iekārtojiet vairākus servēšanas punktus, lai viesiem nenāktos stāvēt rindā.
Tradicionālākais un izsmalcinātākais variants – maltīte vairākās kārtās kā restorānā.
Priekšrocības:
Mīnusi:
Padoms: izvēlieties 2-3 galvenos ēdienus, kurus viesi var izvēlēties iepriekš.
Pārvietojamie ēdienu busiņi kļūst par stilīgu izvēli īpaši brīvākos kāzu formātos. Burgeri, suši, vegāniskas uzkodas – perfekta izvēle brīva stila ballītei vēlās vakara stundās.
Priekšrocības:
Mīnusi:
Katrs viesis ir svarīgs, tāpat – viņu labsajūta. Plānojot ēdienkarti, ir vairāk kā būtiski pievērst uzmanību viesu diētām – nepanesībām, alerģijām, vegānām izvēlēm, bērnu ēdienkartes specifikai, kas ir būtiskas viesu veselībā.
Kas jāņem vērā:
Ja jūsu viesu vidū ir bērni, vērts aptaujāt vecākus par specifiku viņu ēdienkartēs. Bērnu izvēles krasi atšķiras no tā, kas šķiet gards pieaugušajiem.
Padomi bērnu ēdienkartei:
Labākais veids – jau ielūgumā vai RSVP formā. Vienkāršs jautājums: “Vai jums ir kādi uztura ierobežojumi vai alerģijas, ko mums būtu jāzina?” ir veikls risinājums, kā sakārtot kāzu ēdienkarti, kas būs piemērota ikvienam viesim. Atcerieties, ka pat nelielas alerģijas (piemēram, pret riekstiem vai laktozi) var izraisīt nopietnas reakcijas. Informāciju par viesu alerģijām un nepanesībām nododiet ēdinātājam un arī apkalpojošajam personālam.
Kāzu dzērieni ir daudz vairāk nekā šampanietis vai vīns brīžos, kad jāteic tosts. Tie papildina ēdienus, izceļ to garšas un palīdz radīt noskaņu. Laba dzērienu izvēle spēj paaugstināt vispārējo kāzu maltītes gastronomiskās baudas līmeni. Mūsdienu kāzu tendence ir tās svinēt ar ierobežotu alkohola daudzumu vai vispār bez reibinošajiem dzērieniem, ko palīdz realizēt arī nu jau plašā izvēle gan ar alkohola aizstājējiem, gan aizraujošiem dzirkstošiem dzērieniem, kombuču un pievilcīgi noformētiem bezalkoholiskiem kokteiļiem.
Mūsdienu desertu iespējas ir bezgalīgas un aizraujošas kā garšās, tā vizuālajā estētikā – no klasiskām daudzstāvu kūkām līdz mazām, personalizētām uzkodām. Kāzu profesionāļu ieteikums, kas noteiks arī kāzu scenārija virzību – kāzu kūku pasniegt uzreiz pēc ceremonijas. Ja kādreiz kūka bija vēla vakara karaliene, tad tagad tā bieži vien ir pats pirmais cienasts, jo pēcceremonijas mirklis ir tieši tas, kad saspringtākās emocijas atlaistas, kāzu atmosfērā ienāk patiess un atbrīvots prieks, un pēc emocionālā saspringuma viesi būs laimīgi notiesāt gardu kūkas gabaliņu, ko varēs no sirds novērtēt. Savukārt vēla vakara stunda ir tā, kad viesus piemeklējis sagurums un baudīts gana daudz, lai kūku vairs nespētu celt pienācīgā godā.
Arīdzan kāzu garšu saldākajā zonā ienāk autentiskums – ir pāri, kas kūku nevēlas vispār, un to aizstāj ar saldumu un desertu galdu, kurā var izpausties no sirds patikas – sākot no mini tiramisu desertiem un makarūnu torņiem līdz panna cotta un virtuļiem.
Piesaistiet profesionāļus
Kad tuvojas tavi svētki, un tik ļoti gribētos, lai par gardām uzkodām un siltām vakariņām vai nesteidzīgu branču parūpētos kāds cits… Kāds, kam tas padodas, sagādā prieku un gandarījumu, un uz svētku galda izskatās tik vilinoši, ka nav iespējams atturēties, nepagaršojot to visu. Palutiniet sevi un ļaujieties svētku gaidīšanas burvībai bez raizēm, jo Moonbar Catering parūpēsies par jūsu svētku maltīti kā kāzu svinībās, tā dzimšanas dienās, korporatīvajos pasākumos un izbraukuma tirdzniecībā. Ieskatieties un pasūtiet gardu maltīti savā pasākumā sev un saviem tuvākajiem, kā arī pilna servisa bāra pakalpojumu: https://ligavam.lv/kazam/kazu-banketi/moonbar-catering!
Raksta autore: Ieva Simanoviča