Viena lieta, ko ikvienās kāzās gaida gan viesi, gan gribētos cerēt – arī pats jaunais pāris, ir svinīgā kāzu tortes griešana. Izvēlēties ĪSTO kāzu torti reizēm mēdz būt tikpat grūti, kā atrast kāzu kleitu. Tik daudz dažādu formu, veidu un garšu.
Svētku kūku radītāja Iveta Dmitrijeva no Yvette ir pārliecināta, lai kādas būtu tendences, mode kāzu kūkas izvēlē nekad nebūs noteicošais faktors. Izvēle nereti var būt saistīta ar tehniskas dabas jautājumiem, piemēram, vai kūka tālu jāved, jo ne katrs kūkas veids ir transportējams lielos attālumos. Tāpat jāuzdod jautājums, cik liels viesu skaits paredzēts, jo kūkas izmēri mēdz būt ierobežoti un katram konditoram ir sava tehniskā kapacitāte. “Vizuālais efekts un liela piramīda bieži vien izskatās krietni iespaidīgāk, nekā viena torte, lai gan svara izteiksmē būs pat divas reizes mazāka. Tāpēc es nedomāju, ka viena liela kūka vai trīs mazākas, vai individuālo kūku piramīda ir modes jautājums. Visi šie veidi ir vienlīdz pieprasīti jau vairāku gadu garumā,” stāsta Iveta.
Pasaulē aizvien populārāka kļūst tendence veidot personalizētas kāzu tortes, kas izceļ konkrētā pāra personību un īpašo stāstu.
Ir pāri, kas savu skaisto saderināšanās stāstu vai kādu īpašu kāzu dienas vēstījumu lūdz konditoram iestrādāt uz kūkas. Ja esat nolēmuši, ka vēlaties tieši tādu kūku, tad gan jārēķinās, ka konditoram jābūt ar patiesi lielu meistarību. Kanēļa konditoreja direktore Ieva Andersone norāda, ka iespējas ir dažādas. “Var izveidot tāfeles efekta kūku, kas būs melnā krāsā un ko būs iespējams aprakstīt ar pārtikas flomasteriem, bet jārēķinās, ka šādai kūkai izmaksas būs jau daudz lielākas,” teic Ieva, norādot, ka nereti tieši izmaksas ir tās, kas nosaka, kāda kūka galu galā rotās kāzu galdu. “Ir gadījumi, kad pāri, skatoties Pinterest, ir atlasījuši visdažādākos attēlus ar kāzu tortēm, bet vienmēr jāuzdod jautājums, vai mums būs pietiekama maksātspēja, lai īpaši sarežģītu kāzu torti pasūtītu,” stāsta Ieva. Viņa arī norāda, ka savulaik tik populārie kāzu kūku elementi – figūriņas un gulbji, šobrīd reti tiek izmantotas, tā vietā pāri vēlas attēlot vai nu savus iniciāļus, vai, piemēram, savu profilu nospiedumus, kas kāzu torti padara vēl personīgāku un unikālāku.
Viens no šī brīža aktuālajiem trendiem pasaulē kāzu kūkās ir kāzu tortes bez glazējuma
jeb tā sauktās naked cakes, kas nozīmē, ka kūka ir veidota bez glazējuma un atklāj visu, kas lācītim vēderā.
Ieva Andersone / Kanēļa konditoreja atzīst, ka tā ir šī brīža aktuālā tendence, lai gan Latvijā biezās biskvīta kūkas vairs nav tik populārākas, kā senāk. Šobrīd tās vairāk piestāv kāzām, kas tiek svinētas country vai vintage stila noskaņās. “Šobrīd kāzu tortēs vairs nav novērojams tik liels pompozums, kā tas bija senāk. Līdz ar to arī kūkas ir kļuvušas drīzāk vienkāršas, bet gaumīgas.
Piemēram,
ēdamie ziedi zaudējuši savu popularitāti, bet to vietā pāri aizvien biežāk vēlas savu kāzu torti rotāt ar dzīvajiem ziediem
– īpaši vasarā, kad liela daļa dzīvo ziedu ir arī ēdami,” stāsta Ieva.
Zelta vai melnas krāsas kūkas šobrīd pasaulē nav retums, bet gan viens no must have daudzās kāzās. Ieva Andersone / Kanēļa konditoreja norāda, ka stikla glazūras jeb
spoguļglazūras kūkas šobrīd popularitāti piedzīvo arī Latvijā.
Pie tam, izmantojot šādu tehniku, kūkas var būt visdažādākajās krāsās un iegūst metālisku spīdumu. “Ja mēs runājam par tendencēm, tad mode vairāk ietekmē krāsu gammas un stilu. Bet izvēle ir atkarīga no personības, ja pāris ir pēc dabas stilīgs, inovatīvs un drosmīgs, viņi arī atbilstoši būs atvērti visam jaunajam un netradicionālajam gan izskata, gan satura ziņā – askētiskiem dekoriem, vēsām krāsām, melniem un pelēkiem toņiem. Taču, ja pāris pieturas pie klasiskām vērtībām, tad tas, ka modē būs melna kūka, neko nenozīmēs un kā absolūtais vairākums izvēlēsies klasisku, romantisku kūkas izskatu, kas visbiežāk nozīmēs ogu un ziedu pārpilnību,” pārliecināta Iveta Dmitrijeva no Yvette.
Kopš saldumu galds pamanījies ienākt mūsu platuma grādos, tas no modes nav izgājis.
Daudzi pāri deserta galdu izvēlas ne tikai kā papildinājumu, bet atsakās no tradicionālās kāzu kūkas pilnībā.
Ieva Andersone / Kanēļa konditoreja uzsver, ka modē šobrīd ir individuālās kūciņas – pāri aizvien vairāk attālinās no vienas lielas kūkas un saglabā individuālitāti – viesiem piedāvājot daudzas mazas kūciņas. “Ir pāri, kas nevēlas sevi kāzu dienā lieki noslogot, tādēļ kūkas griešanu saglabā tikai kā tradīciju – nogriež gabaliņu no speciāli tam paredzētas kūkas, bet viesiem piedāvā jau gatavas kūciņas.
Nereti pāri attālinās no kūkām vispār, piedāvājot viesiem izcilus desertus, kas vizuāli skaisti noformēti un var tikt izveidoti, piemēram, arī kā kūka. Pie tam, ja runājam par saldumu galdiem, tad aizvien vairāk pāru izvēlas, lai piedāvājums uz tiem būtu ne tikai skaists, bet arī veselīgs,” par iespējām stāsta Ieva.
Īstā konditora atrašana jau būs puse no darba. Iveta Dmitrijeva no Yvette iesaka,
izvēloties konditoru, izpētīt viņa darbus, iepazīties ar stilu, kādā viņš strādā un noteikti satikties, lai visu klātienē varētu izrunāt.
“Ja kopumā patīk izvēlētā konditora darbi, taču neatrodat to vidū neko līdzīgu savai sapņu kūkai, labāk turpiniet meklēt. Jo tas nozīmē, ka prasīsiet sarūpēt ko tādu, ko šis meistars nedara vai uz ko nespecializējas un tad neviens līdz galam nebūs komfortā. Jums jābūt uz viena viļņa! Jāsaprot vienam otru no pusvārda. Sarunas laika jājūtas tā, it kā viss jau ir perfekti un no sarunas vien garšas kārpiņas liek rosīties fantāzijai un viss jau ir izdevies, lai gan nekas vēl nav noticis. Jājūt, ka varat ļauties un uzticēties,” par īstā konditora atrašanu stāsta Iveta.
Ar kāzu tortes pasūtīšanu nevajadzētu kavēties, īpaši, ja iecerēts, kas sarežģīts. Jāierēķina gan laiks konditora atrašanai, gan kūkai atvēlētā vieta kopējā kāzu budžetā. “Nav vienota likuma attiecībā uz termiņiem, bet kūka būtu jāpasūta jo ātrāk, jo labāk. Citi to pasūta 8-10 mēnešus iepriekš un citi piesaka vien 1-2 nedēļas pirms kāzām. Otro variantu gan labāk neizvēlēties,” iesaka Iveta Dmitrijeva no Yvette.