ARVIS ZĒMANIS – BĀRAM KĀZĀS IR JĀBŪT GAUMĪGAM

ARVIS ZĒMANIS – BĀRAM KĀZĀS IR JĀBŪT GAUMĪGAM
Publicitātes foto: Bārs HERBĀRIJS

“Cilvēkiem kāzās joprojām patīk dzert,” novērojis Arvis Zēmanis, kas ne tikai darbojas viesmīlības nozarē jau vairāk kā 15 gadus, vada kāzas, bet arī pārzina bāru kultūru Latvijā un citviet pasaulē. Pavisam nesen viņš kļuvis par bārmeņu konkursa World Class 2018 Latvijas un visas Baltijas posma uzvarētāju, lai jau oktobrī pārstāvētu Latvija globālajā konkursā, kā arī ir viens no idejas autoriem un vadītājs vienai no Rīgas stilīgākajām jaunajām vietām – bāram un kafejnīcai Herbārijs, kas ar savu garšas, viesmīlības un atmosfēras fotosintēzi pārsteigs ikvienu.

Alkohola kvalitāte ietekmēs nākamās dienas kvalitāti

Arvis Zēmanis, runājot par bāriem kāzās, iesaka vairākas nozīmīgas lietas:

  1. Pirmkārt, izvēloties alkoholiskos dzērienus kāzām, noteikti jāiekļauj gan stiprais alkohols, gan dzirkstošie dzērieni un vīns.

    Foto: LINDA LAUVA / www.lindalauva.com
  2. Tāpat, veidojot kokteiļu karti, tajā jābūt gan vasarai piestāvošiem atspirdzinošiem kokteiļiem, piemēram, Aperol Spritz, Hugo, Mohito u.c., gan pamatvērtībām. “Es ieteiktu kāzās taisīt ne vairāk kā piecu kokteiļu dzērienkarti. Veidojot bārus kāzās, es parasti izvēlos kokteili Cosmopolitan vai tā paveidu, kas, manuprāt, aizvien ir TOP dzēriens Latvijā, tad noteikti iekļauju kādu atspirdzinošo kokteili, kura sastāvā, piemēram, ir rožu limonāde, kas lieliski iederas kāzu konceptā un neaizmirstu arī par pārbaudītām vērtībām, piemēram, Old Fashioned kokteili, kā pamatreceptē ir viskijs, bet tas labi garšo arī ar rumu un džinu un kas pēdējo gadu laikā atkal guvis strauju popularitāti,” stāsta Arvis.

Izvēloties alkoholiskos dzērienus, noteikti jāņem vērā to kvalitāte, jo, kā norāda Arvis, tad alkohola kvalitāte kāzās ietekmēs visas nākamās dienas kvalitāti.

Publicitātes foto: Bārs HERBĀRIJS

Saprast viesu būtību un alkohola lietošanas paradumus

Arvis alkohola sagādāšanu un bāru organizēšanu kāzās iesaka uzticēt profesionāļiem. Ne tikai tādēļ, ka viņi vislabāk spēs izrēķināt nepieciešamo alkohola daudzumu, bet ar savu klātbūtni var arī kontrolēt alkohola patēriņu un daudzumu, piemēram, kokteiļos.

Foto: BAR DEPARTMENT / www.barcatering.lv

“Plānojot kāzu bāru, rēķinu vidēji 300-400 mililitrus vīna uz vienu viesi, kaut gan jāsaka, ka pēdējā laika novērojumi liecina, ka vīna patēriņš kļūst arvien mazāks, kā arī tikpat lielu daudzumu stingrā alkohola.

Protams, jāņem vērā, ka katras kāzas ir citādākas, tādēļ, veidojot bāru, viena no būtiskākajām lietām ir sadarbība ar jauno pāri – tieši viņi vislabāk zinās, kādi ir viņu kāzu viesi un viņu alkohola lietošanas paradumi.

Foto: BAR DEPARTMENT / www.barcatering.lv

Saprast viesu būtību ir vitāli svarīgs priekšnoteikums,” atzīst Arvis, norādot, ka, nezinot viesu paradumus, alkohols var gan pietrūkt, gan palikt pāri. Nereti jaunie pāri nolemj alkoholiskos dzērienus sagādāt paši un pēc kāzām nonāk situācijā, kad liels alkohola daudzums paliek pāri. Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, labāk sadarboties ar profesionāļiem, kas piedāvā servisu alkoholu atgriezt atpakaļ, tādējādi neradot liekus zaudējumus.

Foto: BAR DEPARTMENT / www.barcatering.lv

Pasaules bāru tendences kļūst populāras arī kāzās

Gan kāzu eksperti pasaulē, gan Arvis norāda, ka pārlieku personalizēto kokteiļu nosaukumu laiks ir pagājis. “Es iesaku izvairīties no tādiem kokteiļu nosaukumiem, kā, piemēram, Jaunlaulāto skūpsts, Sapnis vasaras naktī vai Gulbja kliedziens, jo citādāk bārmenis, kas ir nolīgts gatavot kokteiļus, lielu daļu laika pavadīs skaidrojot viesiem to sastāvu. Pastāv iespēja, ka bārmenis nogurs no šī pienākuma un sāks gatavot pats savus kokteiļus, lai atvieglotu savu darbu,” stāsta Arvis.

Foto: LINDA LAUVA / www.lindalauva.com

Ja personalizētie kokteiļu nosaukumi savu popularitāti ir zaudējuši, tad kā visā bāru kultūrā, tā kāzās parādās jaunas tendences, piemēram, ilgtspējība, kas nozīmē, ka modē vairs nav lielas kokteiļu dekorācijas, plastmasas salmiņu lietošana, lieka salvešu izmantošana. Tā vietā aizvien biežāk tiek gatavoti kokteiļi, kur salmiņi to dzeršanai nav nepieciešami vai arī tiek lietoti metāla vai bambusa salmiņi.

Savukārt, kokteiļu dekorācijās šobrīd valda minimālisms un tās ir kļuvušas par punktu uz “i” ikvienam kokteilim – tiek izmantoti žāvēti un kaltēti augļi un dārzeņi, kā arī visa veida dabā pieejamie zaļumi un pat eļļas piliens.

“Bārs piešķir jebkuram pasākumam īpašu noskaņu, tādēļ vajag padomāt, lai ne tikai tā saturs, bet arī forma, tai skaitā, glāzes, pudeles un citas lietas būtu gaumīgas.

Publicitātes foto: Bārs HERBĀRIJS

Savukārt, bārmenis ir tas cilvēks, kas jebkuram pasākumam un tā viesim var iedot tonusu un pacelt emocionālo noskaņu,” pārliecināts Arvis.

FOTO: LINDA LAUVA, EDGARS PHOTO