Mēs tik bieži esam dzirdējuši par dažādu tautu un nāciju kultūru atšķirībām. Vieni ir vairāk intraverti, citi ļoti atvērti. Vieni dzīvo savā viensētā, citiem – jo vairāk cilvēku, jo labāk. Tas tikai pierāda un apliecina to, cik patiesībā esam dažādi. Internacionālas kāzas, kur līgava un līgavainis ir no dažādām tautībām, vairs nav nekāds retums. Tomēr šiem pāriem un viņu kāzu organizatoriem vienmēr atvērts paliek jautājums, kādas būs viņu kāzas un kā tik dažādos divu un vairāku tautību viesus izklaidēt.
Kāzu organizatore Alise Kolosova /Boutique Event Planning by Alise Kolosova/ organizējusi daudzas kāzas, kurās bijuši viesi no dažādām valstīm. Viņa atzīst, ka šādu kāzu programmas sastādīšanai vienmēr nepieciešams atrast kompromisus, lai visi viesi galu galā būtu apmierināti. Nereti tiek dzirdēts, ka ārzemju viesiem kāzās īsti nav nepieciešama kāzu vadītāja klātbūtne, jo paši viesi ir pietiekami atraktīvi, un viņi vairāk izbauda komunicēšanu savā starpā. “Tas nav mīts, arī es to esmu novērojusi. Tomēr gribētos teikt, ka atmosfēra lielā mērā ir atkarīga no konkrēto cilvēku tautības.
Piemēram, amerikāņi ir ļoti atvērti – nāk paši ar savām idejām, iesaistās jau pirms kāzu svinībām, vēloties piedalīties programmas organizēšanā. Latvieši savukārt ir raduši un līdz ar to arī sagaida, ka viņiem pašiem nekas nebūs jāizdomā, bet ka par visu būs padomāts un viņi tiks izklaidēti. Savukārt, piemēram, franči, ja vien nav gados jauni cilvēki, ir daudz nosvērtāki, un viņiem nepatīk ampelēšanās.
Frančiem ļoti svarīga ir ēdināšana, pasniegto ēdienu un dzērienu kvalitāte. Viņu mentalitātei tas ir svarīgi – ne tikai, kas tiek pasniegts, bet arī, kā tiek pasniegts. Tādēļ nereti kāzās, kur ir viesi no Francijas, vīns, piemēram, tiek vests no pašas Francijas. Amerikāņiem savukārt ir svarīgi, lai ēdiens būtu ne vien kvalitatīvs, bet arī daudz, un visi būtu paēduši. Visi šie aspekti, organizējot kāzas, jāņem vērā kā organizatoram, tā vakara vadītājam,” stāsta Alise Kolosova.
Uz jautājumu, kuru tautību viesiem ir emocionāli vieglāk organizēt svinības, Alise atbild: “Vieglāk ne vienmēr nozīmē arī interesantāk”. Ja ar latviešiem esot vieglāk emocionāli, tad ārzemnieki pievienojot dažādus pārsteigumu motīvus. “Bet arī tas nav viennozīmīgi.
Latviešu kāzās parasti ir lieliska atmosfēra tad, ja pāra viesi ir savstarpēji pazīstami, un izveidojies jau kopīgs draugu loks. Tādos gadījumos viņi ir daudz atvērtāki,” novērojusi Alise.
Viņa arī atzīst, ka jauktu tautību kāzās pāri reizēm izvēlas iztikt bez kāzu vadītāja, jo saprot, ka viņu viesiem tas nav vajadzīgs. “Ja viesiem pašiem ir augsts iniciatīvas līmenis, tad tā var darīt. Organizatoram tas, protams, nereti ir papildus izaicinājums, bet pārsvarā tas attaisnojas. Piemēram, esmu novērojusi, ka kāzās, kur liela daļa viesi ir angļi, viņi ir jau iepriekš sagatavojuši uzrunas, ko saka jaunajam pārim. Lai gan arī latviešiem ir tostu kultūra, angļu viesu gadījumā tie vienmēr ir pārdomāti, ne uz vietas radīti,” tā Alise.
Katrai tautai, protams, ir arī atšķirīgas paražas jautājumā par kāzu izmaksām. Latvieši ir pieraduši, ka, ja tiek aicināti uz kāzām, atsevišķi, piemēram, par bāra izmantošanu visticamāk nebūs jāmaksā. Citās valstīs savukārt tas ir pašsaprotami. “Ja precas divu dažādu tautību cilvēki, tad šo jautājumu gadījumā vienmēr ir jāatrod kompromisi. Uzskatu, ka visiem viesiem jāpiemēro viena sistēma – nevajadzētu būt tā, ka vienas valsts viesi par visu maksā, un otri savukārt – nē.
Šādos gadījumos, piemēram, kompromiss var būt – kāzās bez maksas visu svinību garumā būs nodrošināts bezmaksas vīns, savukārt par alkoholisko dzērienu kokteiļiem viesi paši var norēķināties pie bāra,” iesaka Alise.
Runājot vēl par budžetu, tad ir valstis, kur ir ierasts, ka vismaz daļējas kāzu izmaksas sedz pāra vecāki. Šādos gadījumos organizatoram jārēķinās, ka visi saskaņošanas darbi būs jāveic ne vien ar pašu pāri, bet arī viņu vecākiem.
Internacionālās kāzās, kur visticamāk abu pušu viesi viens otru labi nepazīst, uzmanība jāpievērš arī viesu sēdināšanai. Alise iesaka, ka kopsaucējam ir jābūt.
“Nevajadzētu mākslīgi sasēdināt abu pušu viesus tikai ar mērķi, lai viņi sadraudzētos. To var darīt ar jauniešu galdu, bet ne ar jau nobriedušākiem cilvēkiem. Esmu novērojusi, ka cilvēki sapazīsies, un lieliska atmosfēra veidosies tieši tajos gadījumos, kad viesi jutīsies komfortabli. Tādēļ iesaku pāriem vienmēr piedomāt pie tā, kā tiek sastādīts viesu vietu plāns.”