Par kāzu kūkām tiek runāts daudz - par to izskatu, tendencēm dekorācijās un garnējumā, veidu, izmēru un daudzumu. Galu galā jau katrs jaunais pāris atradīs savu īpašo un izsapņoto kāzu torti, bet ir viena lieta, par ko netiek tik daudz runāts, proti, laiku, kad kūku pasniegt. Tradicionāli esam raduši, ka kāzu torte tiek griezta ap pusnakti, pēc mičošanas, tomēr tendences mainās, un šobrīd aizvien biežāk tas tiek darīts jau uzreiz pēc kāzu ceremonijas. Jā, jūs nepārklausījāties - vēl pirms vakariņām, dejām un citām aktivitātēm.
Kāzu rīkotāja un dekoratore Iluta Piternika / MintDeco aizstāv ideju par kāzu kūkas pasniegšanu uzreiz pēc dienas galvenā notikuma - kāzu ceremonijas. Viņa norāda, ka aizvien vairāk pāri izvēlas tieši šādu risinājumu.
“Kāzu kūka simbolizē jaunās ģimenes pirmo cienastu, tāpēc, manuprāt, ir tikai jēgpilni to pasniegt pēc kāzu ceremonijas.
Ja kāzu kūka tiek pasniegta pēc ceremonijas, tā uz mirkli patiešām var kļūt par vakara karalieni, jo viesi vēl nebūs tik ļoti pārņemti ar kāzu balles emocijām un kūkai patiesi pievērsīs uzmanību,” pārliecināta Iluta.
Viņa novērojusi, ka jaunie pāri nereti patiešām daudz laika velta kūkas izvēlei - atrod sev uzticamu konditoru, degustē, domā par kūkas vizuālo izskatu. “Taču bieži vien viesi, kāzu kūku ēdot naktī, to nemaz īsti nenovērtē un nepievērš tai pienācīgu uzmanību. Arī es personīgi naktī kāzu kūku ieēst nevaru, taču, ja tā tiek pasniegta uzreiz pēc ceremonijas, tad ar vislielāko baudu notiesāju,” pieredzē dalās Iluta.
Protams, ja pāris nolēmis, ka īstais laiks viņu kāzu kūkas pasniegšanai būs uzreiz pēc ceremonijas, tad iepriekš jāpārdomā visi ar loģistiku saistītie jautājumi.
Bet būsim atklāti - stāsts jau sen vairs nav tikai par kūku. Stāsts ir arī par dekorācijām, vizuālo estētiku un ne tikai to, kā kūka garšo, bet kā tā izskatās.
Iluta Piternika norāda, ka aizvien biežāk šobrīd tiek domāts par kūkas galda dekorēšanu. “Arvien vairāk kāzu kūkas dekorēšanā iesaistās arī dekoratori. Jaunais pāris vēlas, lai kūkas vizuālais veidols saskanētu ar kopējo kāzu stilistiku, tāpēc dekoratori kūkas dekorēšanai izmanto dzīvos ziedus un augus, ko izmanto arī svinību telpu noformēšanā.
Tā teikt, lai viss tiktu veidots vienotā stilistikā un lai kūku ne tikai vienkārši kaut kur novietotu, bet parūpētos, lai vieta, kur tā tiks novietota, būtu skaisti izdekorēta,” tā Iluta. Viņa norāda - vieta, jo ne vienmēr tas būs tradicionālais desertu galds. Kāzu torte var tikt pat iekarināta šūpolēs, kas tai piešķirs papildus estētiku un atraktivitāti.
Iluta jaunos pārus aicina padomāt arī par tiem viesiem, kam ir dažādas pārtikas produktu nepanesamības. “Manuprāt, ļoti jauks žests no jaunā pāra puses ir papildus pasūtīt mazu vegānisku kāzu kūku, lai tie viesi, kas uzturā nelieto olas, piena produktus vai miltus arī nejustos apdalīti un varētu izbaudīt kūkas pasniegšanas mirkli,” iesaka Iluta.
Skati kāzu saldumu piedāvājumu šeit: KĀZU SALDUMI
Raksta autore: LIENE PĀLĒNA
Foto: KRISTĪNE GRĪNVALDE, LINDA LAUVA, LŪCIJA ROšĀNE, MIKS šĒLS, SERGEJS SKOPINCEVS