Kāzu saldumi vienmēr būs aktuāli, un kāzu kūka joprojām ir kāzu svinību karaliene. Tomēr, izvēloties un pasūtot kāzu saldumus, ir vairākas lietas, ko der atcerēties un kas jāņem vērā. Ja līgava un līgavainis vēl tikai grasās pievērsties šim jautājumam, tad piedāvājam vairākus padomus, kas noderēs.
Konditorejas zīmola Daces kūkas radītāja norāda, lai gan kāzu saldumu tendences mainās, tomēr šobrīd dominē klasika. Tas nozīmē, lai cik skaisti arī nebūtu daudz aprunātie saldumu galdi, līgavas tomēr visbiežāk izvēlas kāzu kūku, nevēloties to aizstāt ar citiem saldumiem.
Dace atzīst, ka viens no biežāk saņemtajiem jautājumiem no līgavām ir, cik lielai vajadzētu būt kāzu kūkai, lai tā visiem pietiktu.
“Atbildot uz šo jautājumu, es vienmēr norādu, ka ir dažas nianses, kas jāņem vērā. Minimālais daudzums uz vienu viesi būtu 100-120 grami kūkas. Kūkas gabaliņš, kas svērtu mazāk par 100 gramiem, būtu salīdzinoši mazs, un, manuprāt, būtu nekorekti kāzās tādu pasniegt. Protams, arī nevajag pārspīlēt ar kūkas lielumu. Lai zinātu, cik lielu kūku pasūtīt, jāizzina savi viesi un jānoskaidro vairāki būtiski jautājumi. Viens no tiem – vai kāzu viesi ir lieli saldummīļi – ja jā, tad visticamāk kāds no viņiem vēlēsies arī otru gabaliņu,” norāda Dace.
Konditorejas zīmola “FIKA” radītāja Baiba Ozoliņa norāda, ka šobrīd ļoti aktuālas ir “augstās” kūkas, kuru diametrs nav liels, taču augstums sasniedz divstāvu kūkas apmērus.
Arī kūkas stāvos joprojām ir aktuālas, taču to forma ir daudz šaurāka, nekā tas bija iepriekš. Izvēloties šaurāka izmēra kūkas stāvos, jāņem vērā, ka tās transportēšana var būt apgrūtināta. Kūku vēlams pārvietot pa daļām un salikt kopā kāzu norises vietā. Jāņem vērā, ka tas var radīt izmaiņas sākotnējā kāzu kūkas budžetā.
Kāzu kūkas jau sen vairs nav tikai gards biskvīts ar vēl gardāka krēma kārtu. Tās tiek izrotātas visdažādākajos veidos – gan ar ēdamiem, gan neēdamiem materiāliem, gan mākslīgiem, gan dzīviem ziediem. “Šobrīd kāzu kūkās ir ļoti populāri izmantot dzīvos ziedus. To pieprasa un vēlas pašas līgavas, jo tie iederas viņu kāzu kopējā tematikā un lieliski izskatās. Protams, dzīvajiem ziediem jābūt skaisti saliktiem uz kūkas, var izmantot arī kādus papildus elementus, piemēram, kādas dzīvās lapas.
Es mēdzu kombinēt dzīvos ziedus ar ogām, lai izskats būtu ne tikai gaumīgs, bet kūka izskatītos arī garda. Dekorējot kūkas, priekšroku dodu sava dārza dzīvajiem ziediem un zaļajiem augiem, nevis ziedu bāzēs pirktajam, kur man nav zināma izcelsme,” iesaka Dace.
Daces kūkas veidotāja norāda, ka kāzu kūkās ļoti svarīgas ir svaigas garšas. “Jau divdesmit gadus ievēroju principu, ka produkti, no kuriem gatavoju kūkas, ir svaigi, Latvijā audzēti un iegūti, piemēram, vietējās dārza un meža ogas, no kurām veidoju dažādas blenderētas ogu mērces, kas tad arī kāzu kūkās rada šo svaigumu.
Dace norāda, ka karstos laikapstākļos, īpaši tad, ja pasākums notiek ārā, brīvā dabā, lieliska ideja ir kāzu kūku pasniegt jau pēc kāzu ceremonijas. Tādā veidā tā ne tikai nesabojāsies un saglabās gan savu formu, gan garšu, bet arī viesi to daudz vairāk novērtēs un piešķirs kāzu kūkai īpašu vērtību. Tā ir salīdzinoši jauna tradīcija, kuru uzdrošinās veikt pāri, kas nebaidās atšķirties.
Raksta autore: LIENE PĀLĒNA
Foto: AINĀRS MAZJĀNIS, ANDA UPMALE, KLAIDS LIELBIKSIS, ILZE OSE, LŪCIJA ROŠĀNE