Domājot par kāzu dienu, ikviena līgava vēlas izskatīties lieliski. Skaista kleita, brīnišķīga frizūra un grims, kā arī liktenīgās kurpes noteikti cels pašapziņu, tomēr ir svarīgi padomāt arī par savu fizisko labsajūtu un ādas stāvokli, lietojot atbilstošus pārtikas produktus. Mirdzoša āda atvieglos grima uzklāšanu, turklāt tu pati izskatīsies un jutīsies skaista un pašpārliecināta savā ķermenī. Daudzas līgavas pievēršas intensīvai ādas kopšanai, apmeklē kosmetologu un veic dažādas sejas procedūras, kas noteikti uzlabo ādas izskatu un veselību, taču ar to var nepietikt. Āda ir mūsu lielākais orgāns, tāpēc tā atspoguļo visu, kas notiek mūsu ķermenī, galvenokārt mūsu ēšanas paradumus. Trekni, cepti ēdieni un pusfabrikāti, liels cukura un sāls daudzums, kā arī pārāk maz šķidruma tavai ādai kaitēs. Tāpēc, gatavojoties kāzām, jau laicīgi izvērtē savu ēdienkarti, atsakies no neveselīgajiem ēdieniem un ievies savā ēdienkartē tos produktus, kas palīdzēs tev justies un izskatīties labāk.
Tas noteikti nav nekāds pārsteigums, ka ūdens ir pirmais un pats svarīgākais uztura elements ādas veselībai un skaistumam. Tā kā naktī organismā notiek dažādi reģenerācijas un attīrīšanās procesi, ieteicams rītu sākt ar glāzi ūdens tukšā dūšā. Vislabāk, ja tas ir silts vai remdens un tam pievienota citrona šķēle. Tas palīdzēs organismam, tātad arī ādai, atbrīvoties no naktī izvadītajām atkritumvielām.
Svarīgi arī dienas laikā neaizmirst par ūdens dzeršanu, jo tas palīdzēs uzturēt ādā veselīgu mitruma līmeni. Sausā ādā daudz ātrāk veidojas dziļas un pamanāmas grumbas, turklāt tā izskatās blāva un nespodra.
Ja ūdens šķiet pārāk garlaicīgs dzēriens, pievieno tam savas mīļākās ogas vai augļus.
Ņujorkas dietoloģe Bridžita Zeitlina šo dārzeni nodēvējusi par vislabāko skaistumkopšanas ēdienu. Sarkanā paprika satur karotinoīdus, kas ir antioksidanti, kas palīdz novērst grumbu veidošanos, cīnoties pret brīvajiem radikāļiem un palielinot asins plūsmu ādā. Turklāt tiem ir spēcīgas vēža apkarošanas īpašības. Augstais C vitamīna saturs un citas vērtīgas uzturvielas var palīdzēt cīņā ar pumpām, kas var parādīties pirmskāzu stresa rezultātā.
Vislabāk uzņemt svaigu papriku, pievienojot to svaigajiem salātiem vai vrapiem. Ja vēlies papriku pagatavot, izvēlies ēdienus ar mazāku taukvielu daudzumu, piemēram, pagatavo paprikas – tomātu krēmzupu vai pievieno grilētu papriku saviem mīļākajiem gaļas ēdieniem.
Holistiskā uztura speciāliste no Losandželosas Elisa Gudmena iesaka uzturā vairāk lietot bietes. Minerālu un vitamīnu kombinācija šajā sakņu dārzenī stimulē šūnu veidošanos un atjaunošanos, aizsargājot ādu no priekšlaicīgas novecošanās un grumbām. Tāpat bietes var palīdzēt atbrīvoties no nevēlamas ādas pigmentācijas, pumpām, apsārtuma un iekaisumiem, turklāt augstais dzelzs saturs uzlabo asins sastāvu un pazemina asinsspiedienu.
Pamēģini vārītu biešu, kazas siera salātus vai krāsnī ceptas bietes ar parmezāna sieru.
Nav noslēpums, ka spināti, tāpat kā daudzi citi zaļie lapu dārzeņi, piemēram, keils (lapu kāposti), uzskatāms par vienu no superēdieniem. Spināti ir īsta vitamīnu un vērtīgo vielu fabrika, kas satur vitamīnus E, A, un C, kā arī dzelzi, magniju, šķiedrvielas, antioksidantus un daudzus citus vērtīgus mikroelementus. Ēdot spinātus, notiek ādas attīrīšanās. C vitamīns stimulē kolagēna veidošanos, turklāt tajos ir arī vitamīns K, kas var palīdzēt samazināt tumšos lokus zem acīm. Pamēģini spinātu smūtiju ar banāniem un mellenēm vai citām ogām. Spināti lieliski garšo salātos, kā arī pievienoti pilngraudu pastai.
Lai gan garšas ziņā selerijas nav pats lielākais gardums, daudzas slavenības iecienījušas seleriju sulu. Un ne bez iemesla, jo selerijas satur K vitamīnu, kas saglabā veselīgu asinsrites cirkulāciju, dabīgo nātriju, kāliju un ūdeni, kas var pasargāt ādu no sausuma, zvīņošanās un grumbām. Turklāt gremošanas procesā organisms sadedzina daudz vairāk kaloriju, nekā uzņem. Izcila diētiskā uzkoda svaigā veidā vai pievienota smūtijiem un zupām.
Šie cieti saturošie dārzeņi satur A un C vitamīnu, kas var palīdzēt neitralizēt brīvos radikāļus, kas izraisa audu bojājumus. Saldajos kartupeļos ir daudz beta karotīna un, tāpat kā burkāni, tie ādas toni padarīs veselīgu, piešķirot iedegumam zeltainu nokrāsu un ilgstošu noturību. Vislabāk ēdienos aizstāt parastos kartupeļus ar saldajiem kartupeļiem. Pagatavo saldo kartupeļu biezeni ar grilētu vistu vai krāsnī ceptus saldos kartupeļus kā gardu uzkodu, skatoties iemīļotu filmu.
Izrādās, šie veselīgie našķi bagāti ar selēnu un olbaltumvielām, kas palīdz atbrīvoties no grumbiņām. Sastāvā esošais E vitamīns mitrina ādu un pasargā to no saules nodarītā kaitējumu, savukārt veselīgās Omega 3 taukskābes linsēklās, čia un kaņepju sēklās palīdzēs ādai atgūt elastību, mitrinās un samazinās krunciņas un pinnes. Pievieno riekstus un sēklas salātiem, brokastu muslim, izmanto kā ēdiena dekoru vai uzkodu brīžos, kad jūti izsalkumu un nav iespēju paēst.
Raksta autore: ELISA RUDZĪTE
Lasi arī: ĒDIENI / PĀRTIKAS PRODUKTI JŪSU RUDENS KĀZU GALDAM