Arvis Zēmanis stāsta, ka pēdējo gadu redzamākā tendence ir tā, ka kāzu maltīte arvien vairāk tiek paredzēta vairākās kārtās.
Tas nozīmē, ka pārbagātie bufetes galdi vai ēdienu servēšana uz viesu galda vairs nav tik populāri risinājumi. “Abi varianti ir lieliski, tomēr katrā no tiem mainās kopējā vakara laika plūsma, kas ir jāievēro orgaizatoriem un vakara vadītājam. Mielasts ar trīs kārtām būs mazliet sarežģītāks vakara vadītājam, jo ir jāpielāgojas un jākomunicē ar vecāko viesmīli un šefpavāru.
Lai gan mūsdienās daudziem ir gaumes lieta organizēt mielastu vairākās kārtās, tomēr man šķiet, ka mums, latviešiem, ir unikāls mantojums – kāzu bufetes galds.
Tas ļauj viesiem kontrolēt savas malītes lielumu un paralēli teikt tostus, dziedāt vai virzīt kādas aktivitātes. Abus variantus var izveidot gaumīgus un baudāmus. Jāatzīst gan fakts, ka visbiežāk kāzās ir daudz dekori un tie aizņem lielu daļu galda. Arī tas ir viens no iemesliem, kādēļ pāri izvēlas trīs kārtu ēdienkarti,” novērojis Arvis.
Tāpat tendences rāda, ka arvien vairāk pāru saprot, ka kāzas ir viņu notikums, kurā viņi var izpausties, kā vien vēlas. “Ja agrāk jaunie pāri baidījās, ka viesi nebūs paēduši vai nepietiks ēdiena, tad šobrīd to vairāk tik izteikti novērot nevar. Ja jaunais pāris ir atradis uzticamus ēdinātājus, tad arī paļaujas uz to, ka tiks pasniegta kvalitatīva maltīte atbilstošā daudzumā.
Es ieteiktu uzticēties profesionāļiem un ticēt tam, ko viņi saka. Mūsdienās kāzas ir kļuvušas par grezniem svētkiem ar bagātīgiem notikumiem, un viesi ir piepildīti ar izklaidi. Viņu vienīgā izklaide vairs nav ēšana, dzeršana, tostu došana un līgavas zagšana. Ar šo kāzu evolūcijas pavērsienu patērētā ēdiena un arī dzērienu daudzums ir krietni samazinājies. Senos laikos pat rēķināja vienu kilogramu pārtikas uz cilvēku, kas ir ļoti liels daudzums. Tagad ieteiktu padomāt, cik daudz cilvēki parasti var apēst maltītes laikā.
Vakariņas trijās kārtās un viegls, pikants uzkodu galds naktī būs pilnīgi pietiekams daudzums. Naktī gribas tikai knakstīties ar kaut ko pikantu un sātīgu, lai pārāk daudz nereibst no uzrunu teikšanas un saskandināšanas,” novērojis Arvis.
Piemēram, ja izveido kādu ēdienu sadaļu tā, lai tas būtu saistīts ar kādu jaunā pāra dzīves notikumu, tad tas var padarīt mielastu interesantāku. Jārēķinās arī ar to, ka kāzās tiek lietots alkohols, tādēļ būtu labi maltītē iekļaut arī sātīgas uzkodiņas, kas labi sader ar to,” stāsta Arvis Zēmanis.
Viņš atgādina, ka viesi kāzu dienā vēlas ēst, tādēļ pa dienu ir jāparedz ēšanas pauzes – kūka un nelielas uzkodas pēc ceremonijas, tāpat arī sagaidot viesus svinību vietā jābūt uzkodām. “Mums ir ļoti svarīgi izprast viesu vēlmes, ieradumus un laika plāna ritējumu, lai varētu pielāgoties viesu izsalkumam un vakariņu konceptam.
Mēs rēķināmies, ka šis ir tas lielais mirklis jaunā pāra dzīvē, un daudz ir jāstrādā, lai piepildītu viņu asociācijas un sajūtas. Iespējams, ka dažreiz ēdinātājiem ir jānoliek malā savas vēlmes un jāatrod viss piemērotākais mīlniekiem. Jāizprot, kas viņus piepildītu un kas ir tas, ar ko viņi vēlas pārsteigt un priecēt savus viesus,” tā Arvis Zēmanis.