Rudens saistās ar siltām krāsām, mājīgu noskaņu un bagātīgām garšām. Tā iespējams raksturot arī kāzas rudenī, kas ir brīnišķīga sezona, lai atzīmētu savu īpašo dienu. Raksturīgākās rudens garšas asociējas ar kanēli, āboliem un ķirbjiem, taču rudens kāzu galdam nav jāizvēlas tikai tradicionālās garšas. Sezonālo augļu un dārzeņu pārbagātība noteikti sniedz bezgalīgas iespējas. Pasaules klases šefpavāri ievērojuši, ka tuvojoties vēsākam laikam, cilvēki dod priekšroku mazām, bet sātīgām uzkodām, siltajiem dzērieniem un piesātinātām garšām, kas atgādina mājās gatavotu ēdienu. Svaigo salātu vietā izvēloties siltos salātus, savukārt pamatēdienā - ēdienus, kas prasa ilgāku pagatavošanas laiku, kā sacepumus, sautējumus, konfitus un cepešus. LĪGAVĀM apkopoja ēdienu idejas tavam rudens kāzu galdam.
Rudenim raksturīgie ēdieni noteikti nav garlaicīgi.
Tie ir koši, garšu piesātināti un bezgala gardi. Jāatzīst, arī kaloriju tajos parasti ir vairāk. Tās sniedz patīkamu sāta un komforta sajūtu. Apsveriet iespēju ieviest šādus komforta ēdienus arī savā rudens kāzu ēdienkartē. Viegli salāti, gaisīgi krēmi un svaigas garšas, lai paliek vasarai. Ja jums ir svarīgs veselīgs un diētiskāks uzturs, noteikti atradīsiet arī kalorijām mazāk bagātas ēdienu versijas. Noteikti apspriediet to ar kāzu ēdinātājiem.
Ja šķiet, ka pietrūkst idejas rudens kāzu galdam, vienmēr iespējams palūkoties, ko gatavo citās valstīs. Nebaidieties savā kāzu dienā pasniegt ēdienus, kas ir neraksturīgi mūsu kultūrai. Ikviens pāris maltīti var personalizēt un izpausties radoši, izvēloties savu rudens kāzu ēdienkarti. Izvēlieties tādus ēdienus, kas sasildīs ne tikai garšas kārpiņas, bet arī dvēseli, atgādinot par kādu brīnišķīgu ceļojumu vai piedzīvojumu. Rudens kāzās lieliski iederēsies marokāņu tadžīnā gatavoti ēdieni, spāņu pīrādziņi - empanadas, kas pildītas ar sezonāliem dārzeņiem, itāļu iecienītais sēņu risoto vai franču sīpolu zupa.
Varbūt šī ir iespēja arī vecmāmiņai pagaršot ko eksotiskāku un iepriekš nebaudītu.
Latvieši var lepoties ar savām zināšanām par dabas veltēm, turklāt rudens ir laiks, kad tās atrodamas ne tikai mūsu dārzos, bet arī mežos un pļavās. Sēņu cienītāji savā rudens kāzu galdā var celt gaileņu vai baraviku krēmzupu, sēra piepes karbonādes vai uzkodas ar bērzlapēm vai citām iemīļotām sēnēm. Siltajos dzērienos iespējams izmantot dažādas pļavās lasītās tējas un pīlādžu sīrupu, desertos mellenes, brūklenes, dzērvenes un pat pieneņu medu.
Īpaši interesanti šādi ēdieni būs ārzemju viesiem.
Ražas laikā ievāktie dārzeņi noteikti būs daudz gardāki, nekā tie, kas mērojuši tālu ceļu no ārzemēm un ievākti vēl negatavi. Piešķiriet ēdieniem interesantas un rudenīgas garšas, izmantojot visu, kas pieejams sezonā. Kartupeļu biezeņa vietā pasniedziet pastinaku vai puķkāpostu biezeni, piedevās izvēlieties grilētus karamelizētus dārzeņus, piemēram, burkānus vai briseles kāpostus, cienājiet viesus ar ravioli, kas pildīti ar ķirbju un rikotas siera krēmu. Pildiet sezonālos dārzeņus ar visdažādāko garšu pildījumiem, šim nolūkam izmantojot cukīni, baklažānus, tomātus vai papriku.
Rudenim lieliski piestāv krēmzupas. Pasniedziet sildošu puravu zupu vai tomātu zupu ar grauzdiņiem un aso mērci, ko katrs var pievienot pēc savām vēlmēm. Arī zupu iespējams pasniegt kā uzkodu, pildot to mazās krūzītēs.
Rudenī tradicionāli gatavojamies ziemai, konservējot, marinējot un vārot dažādus ievārījumus. Nebaidieties pasniegt kūpinātu gaļu vai zivis, dažādus marinējumus uzkodās vai ievārījumus izmantot desertos. Miksējiet vietējos augļus ar eksotiskajiem, piemēram, cidonijas ar banāniem, ābolus ar aprikozēm, piešķirot garšām citas dimensijas un pārsteidzot savus viesus.
Rudenī arī deserti kļūst saldāki un sātīgāki. Smelieties idejas savai kāzu tortei rudens krāsās. šim gadalaikam piestāvēs medus tortes, ķirbju siera kūka, burkānkūka un trauslās tartes ar jāņogu želeju. Dekorēšanai iespējams izmantot aronijas vai pīlādžogas, plūmes, riekstus un kļavu sīrupu.
Arī rudens kāzu dzērieniem visbiežāk tiek izvēlēti sildoši alkoholiskie dzērieni vai silti kokteiļi no cidonijām, upenēm un citām rudens veltēm. Eksotiskākām sajūtām iespējams pievienot šķipsniņu čili pulvera, kanēļa standziņu vai krustnagliņas.
Meklē savu kāzu ēdinātājus šeit: KĀZU BANKETI, RESTORĀNI, ĒDIENU PIEGĀDE, KĀZU SALDUMI, KĀZU DZĒRIENI
Raksta autore: ELISA RUDZĪTE