Kāzu budžets vienmēr būs atkarīgs no kāzu formāta – vienas vai divu un vairāku dienu svinības. Tāpat ir svarīgi saprast vietu un kopējo viesu skaitu. Dažkārt maldīgs ir priekšstats, ka vienas dienas svinības labā restorānā būs lētākas, nekā divu dienu kādā viesu namā. Visdrīzāk summas būs līdzīgas, tādēļ, ja ir jāiekļaujas konkrētā budžetā, tad vēlams pārskatīt viesu skaitu, kā arī kopējo formātu. Arvien aktuālāk sāk kļūt intīmas kāzu svinības, kur tiek aicināti patiešām paši, paši tuvākie cilvēki, bez kuriem nekādi nav iedomājama kāzu diena.
Vai arī var veidot īsas svinības, lai piešķirtu svētku sajūtu, kopīgi pavadītu laiku, paceltu šampanieša glāzi, apēstu gardu kūkas gabalu un klausītos labu mūziku. Tā teikt, lai apmierinātu visas “garšas kārpiņas” un iedotu kopējo svinīguma sajūtu.
Viens no veidiem, kā saprast kāzu kopējo budžetu, ir apskatīt kādu piemēru – salikt kopā visas nepieciešamās pozīcijas un aptuvenās katras pozīcijas izmaksas. Konkrētus skaitļus grūti nosaukt, jo summas mainās atkarībā no sezonas, konkrētām vēlmēm un individuālā klientu pasūtījuma.
Vēl viena no lietām, ko vērts pieminēt – kopējās izmaksas lielos apmēros neietekmēs viesu skaita samazināšana uz pusi, ja netiek mainīta kāda no pārējām pozīcijām.
Jaunā pāra apģērbs, fotogrāfs, mūzika un vēl dažas pozīcijas neietekmē cilvēku skaits. Tā teikt, mūziķi izmaksās tikpat, ja spēlēs 10 cilvēkiem 70 cilvēku vietā.
Vienmēr pastāv iespēja ietaupīt uz mazāk svarīgām lietām, piemēram:
Tāpat var apsvērt īrēt lietas, nevis pirkt tās pašiem. Manuprāt, vienmēr var atrast alternatīvas kādai no budžeta pocīzijām, tikai jābūt radošiem.
Galvenais ir nekrist panikā – svētki ir par jums diviem un jūsu solījumu būt viens otram, draugiem un radiniekiem klātesot. Viņi ir atnākuši svinēt kopā ar jums, tādēļ svētki jārīko sev atbilstošā formātā, kuru iespējams atļauties, neiedzenot sevi izmisumā.
Var veidot gaumīgas, minimālistiskas dekorācijas. Tā teikt – less is more jeb mazāk, patiesībā, ir vairāk.
Iesaku nopietni pievērsties ēdiena un dzērienu pozīcijai, saprotot daudzumu pamatotību.
Arvien ir saimnieces, kuras rēķina vairāk par vienu kilogramu ēdiena uz vienu cilvēku, kas ir milzīgs skaitlis. Tāpat var atteikties no sīkumiņiem un pārskatīt to nepieciešamību. Piemēram, grezna auto īre visdrīzāk būs lieka, ja ceremonija un svinības notiek vienā un tājā pašā vietā. Tādēļ svinības būtu jārīko pēc iespējas kompaktākas – visam atrodoties tuvu, kas palīdzēs ietaupīt uz dažādu vietu īri, degvielas izmaksām, dažādām uzkodām (jo mazāk viesiem jāgaida, jo mazāk jāpiedāvā dažāda veida uzkodas gaidīšanas laikā) un vēl daudzi citi mazi knifi, kurus iespējams izdomāt plānošanas gaitā.